God is a DJ
358
post-template-default,single,single-post,postid-358,single-format-standard,bridge-core-2.8.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-26.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

God is a DJ

God is a DJ

God is a DJ

Als je niet weet waar je moet beginnen dan is elke plek goed!
Deze zin kwam vandaag in mijn tijdlijn voorbij toen ik mij afvroeg waar ik mijn tweede blog over zou schrijven. Er zijn namelijk zo veel interessante onderwerpen waarover ik je graag meer wil vertellen. Maar waar te beginnen?

Mannelijk of vrouwelijk?
Waarschijnlijk ben je op mijn website terecht gekomen vanwege het onderwerp hormonen. Laat ik daarom deze blog daaraan wijden. De meeste mensen denken gelijk aan vrouwelijke hormonen als je het over hormonen hebt. Veel vrouwen zullen ooit wel eens “Zeker last van je hormonen!” naar hun hoofd geslingerd hebben gekregen. En hoewel Progesteron en Oestrogeen bekend staan als vrouwelijke hormonen, hebben ook mannen er wat van in hun lijf, net zoals vrouwen wat ‘mannelijk’ Testosteron hebben. Deze geslachtshormonen zijn echter niet de enige hormonen die ons lijf beïnvloeden. Er zijn nu zo’n kleine 100 verschillende hormonen bekend en het zou mij niets verbazen als de lijst langer gaat worden.

Aan de knoppen draaien
Wat doen die hormonen dan allemaal in je lijf? Misschien kan ik je dat het beste uitleggen aan de hand van een DJ. Of eigenlijk twee. Neem bijvoorbeeld Sunnery James (overigens de man van Doutzen Kroes) en Ryan Marciano, een producers/DJ duo, dat samen achter de knoppen staat en daar opzwepende muziek produceren. Staat er iets te hard dan draaien ze aan een knop, moet er meer bas in dan draaien ze aan een andere schuif. In het lichaam gebeurt hetzelfde: daar draaien de hypothalamus en de hypofyse aan de knoppen. Laten we ze DJ Hyp & Hyp noemen. Deze klieren zitten in de hersenen en zorgen samen voor de regulering van verschillende lichaamsprocessen.

Je komt een leeuw tegen
Neem bijvoorbeeld de volgende situatie: je staat plotseling oog in oog met een leeuw, ontsnapt uit Artis. Je lichaam is zo geprogrammeerd dat je meteen kunt vluchten, alle knoppen worden door Hyp & Hyp meteen voluit open gezet. Adrenaline, Noradrenaline en Cortisol stuiven je lichaam in en zorgen ervoor dat je hart sneller gaat kloppen. Je ademhaling en bloeddruk gaan omhoog zodat het bloed naar alle vitale lichaamsdelen gaat. Je pupillen gaan wijder openstaan, net zoals je neusgaten. Want het is belangrijk dat je alles goed ziet en kunt ademhalen als je er hard vandoor gaat. Je spijsverteringstelsel gaat op slot of laat, in extreme stress, alles lopen zodat je nog harder kunt lopen zonder de ballast van een volle buik en blaas. Ook je voortplantingsprocessen gaan on hold, dat is nu het laatste waar je aan denkt. Tezelfdertijd zorgt Cortisol ervoor dat ontstekingen geremd worden, voor het geval dat de leeuw een hapje neemt uit je rechterbil.

PANG!
Nadat de leeuw met een verdovingsgeweer is neergeschoten en het gevaar is geweken, draait het duo Hyp & Hyp weer de knoppen omlaag. Adrenaline en noradrenaline verdwijnen redelijk snel uit je lijf, vaak resulterend in een enorme vermoeidheid en tranen. Cortisol doet er wat langer over om je lichaam te verlaten, ook vanwege de ontstekingsremmende rol wanneer je gewond bent geraakt.
Nu is het zo dat echte leeuwen niet zo vaak op ons pad komen. Toch komen wij veel vaker in vergelijkbare situaties terecht waar het duo Hyp & Hyp denkt de knoppen voluit te moeten zetten. Een kind dat valt, een baas die je overlaadt met deadlines, een ruziënde partner of een file waardoor je te laat op je afspraak komt.

Stress
Door deze doorlopende stroom van stressvolle situaties, blijven de knoppen langdurig op vol vermogen staan. Een aantal lichaamsprocessen gaat minder goed werken. Je lijf schreeuwt om suiker en vet om je alert te houden. Daarnaast raken je darmen mogelijk van slag omdat ze nog in de overlevingsstand staan: vrijwel geen actie of alles laten lopen. Ook het zwanger worden in stressvolle tijden is vaak lastig om die reden. Je ziet dus dat stress een grote hormoonverstoorder is en het is vaak een belangrijke eerste stap in het hele proces van het herstel van de hormoonbalans. Een goede eerste stap is bijvoorbeeld een Access Bars behandeling waarmee je je hoofd even helemaal leeg maakt. Lees hier meer over Access Bars.

 

Overigens is er nog een derde verantwoordelijk voor een succesvol optreden. De lichttechnicus, in ons geval de pijnappelklier. Deze speelt ook een heel belangrijke rol maar daarover meer in een ander blog.