Hormonen
70
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-70,bridge-core-2.8.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-26.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Hormonen

Hormonen

Wat zijn hormonen, wat doen ze, en hoe kun je ze beïnvloeden?

Food

Stofjes in ons eten en drinken hebben direct of indirect invloed op onze hormonen, hoe zit dat?

Move

Hoe beïnvloedt beweging de hormonen?

Mind

Stress is de grootste hormoonverstoorder. Hoe zit dat?

Body

Crèmes, zonnebrand, tandpasta e.d. kunnen je hormonen beïnvloeden. Hoe dan?

You

Je zit niet lekker in je vel. Je vindt zelf te dik, te moe of je bent soms zelfs totaal uitgeput. Wat kun je daar aan doen?

Wil je antwoord op deze vragen?

Hormonen

Hormonen zijn een soort boodschapperstofjes die door diverse klieren worden afgegeven in de bloedbaan en via het bloed naar de betreffende organen of cellen worden gestuurd om daar een proces in werking te zetten. Daarnaast zijn er ook neurotransmitters, deze boodschapperstofjes gaan echter niet via het bloed maar via het zenuwstelsel. De meeste mensen denken bij hormonen aan de geslachtshormonen, Oestrogeen, Progesteron en Testosteron maar er zijn veel meer hormonen.

Ontdek hier wat de belangrijkste hormonen zijn:

Adrenaline

Een ‘superhero’ want hormoon en neurotransmitter tegelijkertijd. Dat komt omdat Adrenaline vrijkomt bij een gevaarlijke situatie die om onmiddellijke actie vraagt. Daarom wordt, zowel via het bloed als via de zenuwen, het lijf op scherp gezet.

Cortisol

Wordt vaak het stress hormoon genoemd omdat het vrijkomt bij geestelijke en lichamelijke stress maar in feite dempt het de stress. Zo remt het ontstekingen en verhoogd het de bloedsuiker in stressvolle situaties (vaak samen met Adrenaline). Daarnaast zorgt het voor het dag/nachtritme. Melatonine laat je in slaap vallen, Cortisol zorgt dat je ’s ochtends wakker wordt.

Ghreline

Ook wel het hongerhormoon, het geeft het seintje dat je moet eten. Tegenhanger van Leptine.

Glucagon

Samen met Insuline regelt Glucagon de suikerspiegel in het bloed. Als deze te laag is gaat Glucagon aan de slag door reserves Glycogeen in de cellen en lever aan te spreken en die in het bloed af te geven.

Groeihormoon

Het hormoon dat cellen doet groeien en herstellen. Wordt geproduceerd tijdens sport en tijdens de slaap.

Insuline

Samen met Glucagon regelt Insuline de suikerspiegel in het bloed. Als het glucosegehalte te hoog is gaat Insuline aan de slag door het teveel aan suikers in het bloed om te zetten in glucogeen en deze op te slaan in spier- en vetcellen voor tijdelijke opslag, langdurige opslag vindt plaats in de lever.

Leptine

Het verzadigingshormoon, het geeft het seintje dat je genoeg hebt gegeten. Het komt wat traag op gang want pas na een minuut of 20 geeft het haar signaal af. Het is dus belangrijk om niet te snel te eten en goed, minimaal 20 x op een hap, te kauwen. Tegenhanger van Ghreline.

Melatonine

Melatonine zorgt er voor dat je slaap krijgt en doorslaapt. Het is hiervoor belangrijk dat je een paar uur voor het slapen, niet te veel (blauw) licht binnenkrijgt. In de ochtend zorgt Cortisol weer dat je wakker wordt.

Oestrogeen

Meestal noemt met dit een vrouwelijk hormoon omdat het een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, de menstruele cyclus en zwangerschap. Ook mannen hebben echter (een beetje) Oestrogeen. Bij een teveel krijgen zij borstvorming.

Oxytocine

Ook wel het knuffelhormoon. Het komt vrij bij lichaamscontact zoals de moeder die haar kind vast houdt, natuurlijk bij sex maar ook bij de dikke knuffel tussen vrienden. Heel belangrijk want het verminderd stress.

Progesteron

Ook dit staat bekend als vrouwelijk hormoon maar ook mannen hebben er wat van in ‘huis’. Progesteron beïnvloedt onder meer het bot- en immuunsysteem, heeft een uitgesproken ontstekingsremmend effect en is betrokken bij het bloedstollingssysteem. Bij vrouwen wordt onder invloed van Progesteron het baarmoederslijmvlies klaargemaakt voor een eventuele innesteling van het bevruchte eitje. Het verhoogt ook de lichaamstemperatuur een klein beetje door de schildklierwerking (T3) te stimuleren. Bovendien verbetert het de slaapkwaliteit, hetgeen je vooral merkt in de overgang wanneer deze terugloopt omdat je minder Progesteron aanmaakt.

Schildklierhormoon

Dit is een hormoon dat aangemaakt wordt in de schildklier onder invloed van het hypofyse hormoon TSH en het hypothalamus hormoon TRH. Het schildklierhormoon of T4 is in eerste instantie nog inactief en moet om goed te werken omgezet worden in het actieve T3. Als het actief is, zorgt het voor de stofwisseling,; het beïnvloed de warmtehuishouding, de doorbloeding van het lijf, de darm peristaltiek en de verbranding. Daarnaast stimuleert het ook de aanmaak van groeihormonen.

Testosteron

Vooral bekend als mannenhormoon maar ook vrouwen hebben Testosteron in hun lijf, zij het in mindere mate. In de embryonale fase speelt Testosteron een belangrijke rol voor de ontwikkeling van het mannelijk geslacht. In de pubertijd zorgt het hormoon ervoor dat beide in meer of mindere mate lichaamsbeharing krijgen afhankelijk van de hoeveelheid in hun lichaam. Verder zorgt Testosteron voor zin in sex en ook voor spiergroei.

De bekende opvlieger die overigens meestal pas later in het traject komt

Veranderende menstruatie (langer, korter, heftiger, andere kleur of consistentie)

Depressie

Burn-out

Stemmingswisselingen

Kort lontje soms resulterend in ware explosies terwijl je dat anders nooit had

Vergeetachtig

Concentratieproblemen, breinblubber, geen beslissingen kunnen nemen

Vermoeidheid

Gewrichtsklachten

Spierpijn

Slecht slapen

Benen voelen zwaar, rusteloos en/of kramperig aan (soms ook in andere delen lijf)

Hartkloppingen

Duizeligheid

Transpireren (vaak ook met een andere, niet zo’n fijne geur)

Migraine en hoofdpijn – als je daar al last van had, soms volgens ander patroon

Veranderde eetlust (minder eten of juist overeten)

Vetverhuizing van benen en billen naar buik.

Aankomen (gewichtstoename)

Verhoogde bloeddruk

Botontkalking (osteoporose)

Minder zin in sex

Droge huid, ogen of mond en ja, ook je vagina (wat ook mede bijdraagt aan het punt hieronder)

Slappere dunner wordende huid

Puistjes

Verandering in stoelgang

Haaruitval, droog haar

Pijnlijke borsten